Fem kirker påtent i Nepal - Stefanusalliansen
Kristne i hindu-dominerte Nepal utsettes for økende press, mener Christian Solidarity Worldwide. (Foto: World Watch Monitor)

Kristne i hindu-dominerte Nepal utsettes for økende press, mener Christian Solidarity Worldwide. (Foto: World Watch Monitor)  


Etter et forsøk på å sette fyr på en kirke i Kathmandu 18. april kom fire nye angrep fra 9. mai. Ingen ble drept. Men angrepene viser en bekymringsfull vekst i fiendtligheter mot kristne grupper i Nepal, melder Christian Solidarity Worldwide.

9. mai ble Hebron Church i Panchthar øst i Nepal satt fyr på nattestid. Kirken hadde tidligere på dagen avsluttet en ungdomskonferanse. Kirken ble delvis skadet.

10. mai ble Emmanuel Church i Doti tent på mens pastor Shyam Thapa var i huset sitt like bak kirken. Han oppdaget brannen på kirkens frontvegg og fikk slokket den sammen med politiet. Men før brannen var slokket, hadde den skadet døren, møbler og elektriske ledninger i kirken.

11. mai ble Emmanuel Church i Kanchanpur satt fyr på nattestid. Ingen var i kirken. Under ledelse av pastor Dhirendra Rana er den to år gamle menigheten tilholdssted for 65 troende. Politiet etterforsker ildspåsettelsen.

Mahima Church i Dhangadhi ble utsatt for en bombe 13. mai og ble delvis ødelagt. Bomben ble kastet inn gjennom et knust vindu.

Den cirka 10 år gamle kirken har 2-400 gudstjenestebesøkende. Den er medlem av National Churches Fellowship of Nepal (NCFN). Politiet etterforsker saken og mener en maoistgruppe står bak. Men CSW melder at lokale kilder siterer trusler fra en hinduistisk ekstremistgruppe de siste ukene.

Pastor Tanka Subedi, som var med på å grunnlegge menigheten og som leder Dharmik Chautari Nepal and Religious Liberty Forum Nepal (RLF) uttaler: «Regjeringen i Nepal er demokratisk og skal garantere lik beskyttelse for alle religiøse. Jeg ber regjeringen om å sørge for sikkerhet for religiøse minoriteter, støtte gjenoppbygging av de skadede kirkene, slippe fri alle de som er fengslet for sin tro og sikre et klima hvor forkynnelse og praktisering av ens tro kan utøves som en grunnleggende menneskerettighet.»

I en felles pressemelding 14. mai fordømte National Christian Fellowship of Nepal (NCFN) og Nepal Christian Society (NCS) de siste kirkeangrepene. De sa også at kristne urettmessig beskyldes for konvertering av andre troende, noe som fører til forfølgelse.

Parlamentet i Nepal vedtok i august fjor en lov som kriminaliserer det å skifte tro. Loven kriminaliserer også det å skade religiøse følelser.

Loven ble signert av Nepals president Bidhya Devi Bhandari i oktober i fjor.

18.  april forsøkte noen å sette fyr på Assumption Cathedral I Kathmandu i Nepal.  Det var den første katolske kirken i Nepal som har et flertall av hinduer.

Mervyn Thomas i CSW sier:  «Vi er svært bekymret for at disse angrepene representerer en sterk reduksjon for Nepals kristnes mulighet til å praktisere sin tro. Vi ber regjeringen i Nepal, som nyvalgt medlem av FNs menneskerettighetsråd, om å stille de ansvarlige for disse angrepene for retten. Vi ber også regjeringen om å stå ved sine forpliktelser og beskytte menneskerettighetene, inkludert tros- og livssynsfriheten, både i Nepal og ellers i verden.»

Nepal grenser til Kina i nord, til India i vest, sør og øst. Det er et fjelland og nord i landet ligger verdens høyeste fjell, Mount Everest. Landet har vel 29 millioner innbyggere. Hinduismen er den dominerende religion, deretter kommer buddhismen.