Fattiggutt ble folkets tjener - samler Myanmar mot generalene - Stefanusalliansen
Dr. Sasa – uredd talsmann for skyggeregjeringen. 

Dr. Sasa – uredd talsmann for skyggeregjeringen.   

Myanmar   

Han vokste opp i ekstrem fattigdom. Nå vil dr. Sasa gjøre ende på militærregimet i Myanmar – som talsperson for skyggeregjeringen.  

Natt til 1. februar ble internett og telefonforbindelser kuttet i hovedstaden Naypyidaw. Politiet banket på dørene til folkevalgte politikere i tidlige morgentimer og fraktet dem til arresten uten stor motstand. Militærkuppet var ett av flere i Myanmars brokete historie. 

– Jeg måtte kle meg ut som en taxisjåfør for å slippe unna, forteller Sasa i et videomøte med Stefanusalliansen. 

Han er en kristen fra chin-minoriteten. Sasa, som bare bruker dette ene navnet, var ikke selv folkevalgt. Men han var lovet en ministerpost i Aung San Suu Kyis regjering etter valget i november og var derfor på vei til parlamentsbygningen denne morgenen. 

Det tok ham tre dager å komme seg usett ut av landet. På trygg avstand fra militæret ble Sasa utnevnt som FN-utsending av den nyetablerte interrimregjeringen (CRPH) og senere skyggeregjeringen National Unity Government (NUG). 

Enkel oppvekst 
Sasa vokste opp under enkle kår i delstaten Chin, Myanmars fattigste. Han vet ikke hvilket år han ble født, men tror han er rundt 40 år. Livet var en kamp mot sult og sykdom, og Sasa så flere barndomsvenner dø. Han hadde langt fra de beste forutsetningene for senere å være med i ledelsen av et land på vei mot demokrati.  

Som den aller første fra landsbyen ble han sendt helt til den største byen Yangon (som frem til 2006 var hovedstad) for å gå på ungdomsskolen. Reisen dit tok to uker. Senere reiste Sasa til Armenia for å studere medisin på landsbyens og utenlandske venners regning.  

Sasa kom tilbake til Chin-delstaten for å opprette en helseklinikk.  

– Jeg visste jeg var kalt til større ting. Men jeg ba om at Gud måtte vise meg veien i rette tid, sier han. 

 

Jeg vet hvilke lidelser de etniske minoritetene har vært gjennom, for jeg er selv en av dem. 

Dr. Sasa, selv fra Chin-delstaten 

 

«Vi er brødre og søstre» 

I dag drømmer Sasa om en ny fremtid for Myanmar:  

– Vi kommer ikke til å dø av sult, men mangel på fred, rettferdighet og demokrati. Vi har ingen fremtid under militæret, sier han bestemt. 

Dagene går med til digitale møter med FN-representanter, utenlandske myndigheter og organisasjoner som kan hjelpe Myanmar tilbake på rett kjøl. 

– Å sitte i denne posisjonen er krevende, men det er også en glede å kunne snakke på vegne av folket. Jeg vil være en stemme for de stemmeløse, sier Sasa som ikke har vært redd for å snakke fritt på vegne av interrimregjeringen, som hovedsakelig består av politikere fra NLD, partiet som ledes av Aung San Suu Kyi. 

Demonstranter krever Aung San Suu Kyi løslatt. Hun har sittet innesperret siden kuppet. Foto: Shutterstock.

Anklager om folkemord
Aung San Suu Kyi og partiet NLD har fått mye kritikk fra Vesten på grunn av manglende støtte til rohingya-muslimene som ble utsatt for folkemord av militæret under en brutal fordriving høsten 2017. Rohingya-saken er betent. 

– Rohingyaene er våre søstre og brødre. Vi kan ikke akseptere at de plasseres i fangeleirer. Frihet, rettferdighet og demokrati skal gjelde for alle mennesker, sier Sasa. Han mener etnisk og religiøst mangfold er en forutsetning i fremtiden. 

– Jeg venter på den dagen landet kan komme sammen som en familie. CRPH skal vise at vi bryr oss om hverandre som et folk. Vi er alle brødre og søstre, sier han som skyggeregjeringens talsmann. 

En av folket  
Posisjonen som FN-utsending, og de facto talsmann for hele befolkningen, kom uventet på Sasa. Men hans etniske og religiøse minoritetsbakgrunn ser ut til å være til hans fordel. 

– Jeg vet hvilke lidelser de etniske minoritetene har vært gjennom, for jeg er selv en av dem. Overgrepene vi ser militæret gjør i dag, er bare en forlengelse av det regimet som eksisterte etter uavhengigheten da de som ikke-bamarer (bamarer er etniske burmesere, red.anm.) og ikke-buddhister ble erklært å være fiender av staten. Minoritetene har lidd nok nå, fastslår Sasa. 

«Landsforræderi» 
Fra å være et relativt ukjent navn for de fleste, har Sasa rukket å bli en respektert leder. Budskapet om rettferdighet, fred, respekt for mangfold og reelt demokrati har en tydelig resonans blant folk på sosiale medier. Han oppleves som «rett mann til riktig tid» som er villig til å ofre mye for landet sitt.  

På grunn av stillingen i skyggeregjeringen er Sasa anklaget for landsforræderi som straffes med døden. Han ler av dette. 

– Jeg er stolt over anklagen fordi det viser at jeg jobber aktivt mot militæret. Jeg er villig til å legge ned mitt eget liv for folket i nødens stund. 

Så hadde kanskje Gud større ting i gjære for en fattig kristen fra Chin-delstaten. 


FØRST PUBLISERT I MAGASINET STEFANUS 3-2021. INTERVJUET BLE GJORR I APRIL

 

AKTUELT

Prosjekt