Se video: Song Beyok avslører Kim-regimets overgrep med kunst.
Familie brutalt straffet. De bare forsvant. Årsak: De hadde en bibel
Kim Jong-un strammet til så hardt han kunne for de kristne.
Nord-Korea er landet der den som uttrykker en avvikende mening eller tro havner i beinharde straffeleire med tortur og risiko for henrettelse. Aller verst er det for kristne. Dette er landet der hele familier som er tatt for kristen aktivitet, bare kan forsvinne.
Situasjonen for menneskerettigheter i Nord-Korea har trolig forverret seg – ti år etter banebrytende granskning av landet. Kim-regimet fortsetter å opptre med åpenbar forakt for internasjonale standarder, heter det i rapport fra CSW, Stefanusalliansens søsterorganisasjon. CSW er forjortelse for Christian Solidarity Worldwide.
– Situasjonen i Nord-Korea er blant verdens verste brudd på menneskerettigheter, inkludert religions- og trosfriheten, sier en av ekspertene som er intervjuet i rapporten.
- LAST NED RAPPORTEN «We cannot turn away»
Rapporten har fått navnet «North-Korea: We cannot look away» («Vi kan ikke se bort»). Den markerer 10-årsjubileet for publiseringen av en rapport fra FNs granskningskommisjon for menneskerettighetene i Nord-Korea, i 2014. Den regnes som den mest omfattende rapporten om menneskerettighetsbrudd i landet.
«Strammet til»
Nord-Korea har siden 2011 vært styrt av Kim Jong-un. Den tredje Kim i dette familiedynastiet fikk makten etter sin far da han var 27 år.
– Sidan han så på kristne som illojale, var han dypt urolig. Jeg tror at han, slik faren og bestefaren, tenkte at dersom kristendommen slår rot, har den potensial til eksplosiv vekst. Jeg tror at han bare skrudde skruen til så hardt han kunne og at det mer eller mindre fortsatt er situasjonen. Han har null toleranse for alt som har med trosfrihet å gjøre, sier en ekspert i CSW-rapporten.
Jeg tror at han, slik faren og bestefaren, tenkte at dersom kristendommen slår rot, har den potensial til eksplosiv vekst.
Ekspert på Nord-Korea
Ti år etter at den banebrytende FN-rapporten kom, slår CSW-rapporten fast at Kim-regimet ikke har gjort noen innsats for å overholde internasjonale standarder for menneskerettigheter. Regimet har heller ikke har tatt noen skritt for å delta som et likeverdig og aktivt medlem av det internasjonale samfunnet.
Trolig forverret
Menneskerettighetssituasjonen i landet er i beste fall uendret. Den kan til og med ha blitt forverret blant annet som følge av COVID-19-pandemien og fortsatt tvangsreturnering av nordkoreanske flyktninger fra nabolandet Kina.
Rapporten er basert på intervjuer med seks nordkoreanske flyktninger og 17 eksperter på Nord-Korea. Rapporten viser det totale fraværet av tanke-, samvittighets-, religions- og trosfrihet i Nord-Korea.
Selv om alle religioner og trosretninger møter undertrykkelse, er kristendommen spesielt utsatt, går det frem av rapporten. Trolig skyldes dette at kristen ideologi går på tvers av juche-ideologien som sammenlignes med en form for obligatorisk statsreligion.
Rapporten viser det totale fraværet av tanke-, samvittighets-, religions- og trosfrihet i Nord-Korea.
Henrettelse
De som uttrykker en mening eller tro som utfordrer Kim-regimets autoritet, møtes med streng straff, inkludert tortur, internering i landets politiske fengselsleirsystem og til og med henrettelse.
Det samme gjelder personer som mistenkes for å ha vært eksponert for og engasjert seg i religiøst materiale, spesielt bibler.
En flyktning forteller:
– At mennesker bare blir borte er svært vanlig i Nord-Korea. En natt forsvann familien til en klassekamerat av meg. Historien som ble fortalt i byen og lokalsamfunnet var at grunnen var at familien hadde en mini-bibel på taket, forteller denne flyktningen i rapporten.
«En paria»
Rapporten ble lansert i Seoul i Sør-Korea. CSWs administrerende direktør Scot Bower minnet da om at FN-granskningen i 2014 konkluderte med at 'alvorlighetsgraden, omfanget og arten' av menneskerettighetsbrudd i landet avslører en stat som ikke har noen parallell i dagens verden'.
– Ti år etterpå har Kim-regimet sørget for å forbli en paria på den internasjonale scenen. Regimet opptrer med fiendtlighet mot globale standarder for menneskerettigheter. Vi håper at denne rapporten genererer ytterligere samtale og innovativ tenkning blant forskere, beslutningstakere, sivilsamfunn og andre om hvordan man kan håndtere en av de verste menneskerettighets- og humanitære krisene i verden. Vår visjon forblir et Nord-Korea der alle fritt kan utøve sine rettigheter og friheter, inkludert retten til religions- og trosfrihet, og i dag bekrefter vi på nytt vårt engasjement for å sikre at denne visjonen blir en realitet, sa Bower under lanseringen.