Klaget over at gudstjeneste ble forstyrret. Biskop deportert - Stefanusalliansen
Nicaragua: Carlos Enrique Herrera Gutiérrez klaget på høyttalere som myndighetene hadde satt opp utenfor en kirke.

Nicaragua: Carlos Enrique Herrera Gutiérrez klaget på høyttalere som myndighetene hadde satt opp utenfor en kirke.  

Nicaragua*   

Den fremstående biskopen Carlos Enrique Herrera Gutiérrez er deportert fra Nicaragua til Guatemala. Det melder trosfrihetsorganisasjonen CSW som Stefanusalliansen støtter.

Han er den fjerde romersk-katolske biskopen som de siste månedene er sendt i tvungent eksil av regjeringen til Daniel Ortega. Den mest kjente er biskop Roman Alvaréz Lagos som ble deportert til Vatikanet i januar i år. Han ble i februar 2023 dømt til 26 år og fire måneders fengsel for «sammensvergelse». Han hadde kritisert menneskerettsbrudd og hjulpet menneskerettsaktivister som var under angrep fra regimet.

Carlos Enrique Herrera Gutiérrez er president for den romersk-katolske bispekonferansen i Nicaragua. Den 13. november ble han tvunget i eksil. Da hadde han klaget på at myndighetspersoner hadde plassert høyttalere utenfor kirken under søndagsmessen. Høyttalerne ble brukt for å forstyrre gudstjenesten.

Høy musikk forstyrrer gudstjenester
Kilder sier til CSW at lokale myndigheter over hele Nicaragua regelmessig spiller høy musikk utenfor kirker under søndagsmesser og på helligdager, i et forsøk på å forstyrre kirkelige aktiviteter.

Biskop Herrera Gutiérrez ble arrestert dagen etter at han hadde fremsatt klagen, den 11. november. Klagen ble sendt etter et møte i bispekonferansen.

Etter arrestasjonen ble Facebook-profilen til Jinotega bispedømme, der Herrera Gutiérrez er biskop, slettet.

Trusler mot pastorer
Religiøse ledere i Nicaragua fortsetter å møte utbredt, daglig fiendtlighet. I november fikk CSW vite at tre romersk-katolske prester, som av sikkerhetsgrunner vil være anonyme, ble pålagt å informere det lokale politiet hvis de planla å reise utenfor sine menigheter. De må også regelmessig sende fotografier til ordførerens kontorer som en del av rapportering om sine aktiviteter.

Noen protestantiske pastorer har også fortalt om trusler de siste månedene. De har mottatt ordrer fra lokale ordfører-kontorer om ikke å møtes i sine religiøse forsamlingslokaler. Noen av disse var under bygging og måtte stoppe byggearbeidet.

Vilkårlig stengt
Et lite antall protestantiske kirker i landlige områder er blitt vilkårlig stengt.

– Dette er enda et av Ortega-regimets mange og vedvarende overgrep for å stoppe den romersk-katolske kirkens godt begrunnede kritikk av brudd på menneskerettigheter i Nicaragua. Vi ber regjeringen i Nicaragua gjøre om både denne og tidligere beslutninger om å deportere prester, biskoper og andre politiske fanger. Vi ber også norske og andre myndigheter om tydelig å stille Ortega-regimet til ansvar for den systematiske kneblingen av den romersk-katolske kirke, det nicaraguanske sivilsamfunnet og alle diktatur-kritiske stemmer, sier redaktør Johannes Morken i Stefanusalliansen.

Tidligere er også en rekke prester deportert, i tillegg til de fire biskopene. Nylig ble også hundrevis av organisasjoner i sivilsamfunnet stengt.

Fordømmer
CSWs direktør for påvirkning, Anna Lee Stangl, sier: «CSW fordømmer det tvungne eksilet til enda en fremtredende biskop i Nicaragua. På samme måte som hans kolleger biskopene Rolando Álvarez Lagos, Isidro del Carmen Mora Ortega og Silvio José Báez, har biskop Herrera Gutiérrez blitt straffet for å tale imot et regime som fortsetter å gjøre alt det kan for å eliminere uavhengige stemmer i landet og nå utsetter religiøse samfunn for trakassering.

Vi oppfordrer regjeringen i Nicaragua til å reversere avgjørelsen og la biskop Herrera Gutiérrez returnere til landet, sammen med alle andre som er blitt tvunget i eksil og fratatt sine statsborgerskap de siste årene. Vi ber også regjeringen tillate religiøse grupper å utøve sin tro, inkludert gjennomføre sine fredelige gudstjenester og andre samlinger, uten innblanding. Vi oppfordrer det internasjonale samfunnet til å holde president Daniel Ortega og hans regime ansvarlig for pågående, systematiske og graverende brudd på grunnleggende menneskerettigheter.»

 

AKTUELT