‘Ekstremt bekymret for kristne konvertitter i Iran’ - Stefanusalliansen
Javaid Rehman i FNs mennskerettighetsråd. T.h. Mansour Borij fra Article 18.

Javaid Rehman i FNs mennskerettighetsråd. T.h. Mansour Borij fra Article 18.  

Iran   

Da en fersk rapport om situasjonen for kristne i Iran ble lansert for FNs menneskerettighetsråd, kom det til uttrykk sterk bekymring for situasjonen for bahaier og kristne konvertitter.

Javaid Rehman, FNs spesialrapportør om menneskerettigheter i Iran, leverte en rapport med vekt på sikkerhetsstyrkenes respons på protestene etter drapet på Mahsa Amini.

Men han var tydelig på han dokumenterte «noen svært betydelige bekymringer for etniske, språklige og religiøse minoriteter».

Rehman sa at han hadde «alvorlige bekymringer» angående kurdere og baluchier. Men han la til at selv om de er minoriteter, er de konstitusjonelt anerkjent i Den islamske republikken. Verre er det med minoriteter som ikke anerkjennes.

«Den verste typen forfølgelse»
– De ikke-anerkjente minoritetene, spesielt de kristne konvertittene og bahaiene, står virkelig overfor den verste typen forfølgelse. De møter vilkårlig arrestasjon, internering og fengsling, sa Rehman og karakteriserte dette som «et uakseptabelt nivå av forfølgelse og trakassering».

– De blir utsatt for vilkårlig arrestasjon og ødeleggelse og konfiskering av sine eiendommer. De møter også ulike andre trusler. Kristne konvertitter er faktisk de mest sårbare i den forstand at de ikke anerkjennes: Det er svært vanskelig for staten og statens ideologi å akseptere at muslimer, eller sjiamuslimer, ville konvertere til en annen religion, sa Rehman.

«Ekstremt bekymret»
Han viste til at mange kristne konvertitter blir anklaget for lovbrudd med påstander som handler om nasjonal sikkerhet: at konvertittene bryter nasjonal sikkerhet, og derfor blir de forfulgt, torturert, og de blir presset til på en eller annen måte å trekke tilbake sin nye tro - for å si at 'OK, vi er ikke lenger kristne' - noe som er i strid med deres moralske og personlige samvittighet.

– Så jeg er fortsatt ekstremt bekymret for situasjonen for kristne konvertitter, og jeg ser frem til noen konkrete anbefalinger om hvordan vi kan sikre at mennesker med ulike religioner eller livssyn kan leve i et samfunn som er overveldende dominert av en bestemt ideologisk tro, og de pålegger den troen på resten av samfunnet, sa Rehman.


LAST NED RAPPORTEN OM KRISTNE I IRAN HER

Victor Bet-Tamraz viser frem en bibel på farsi (iransk) for FNs menneskerettighetsråd. Foto: Article18

Fikk ti års fengsel

Pastor Victor Bet-Tamraz, som ble dømt til 10 års fengsel for å ha ledet en husmenighet, begynte sitt innlegg med å holde opp en kopi av en persiskspråklig bibel.

– Dette er en persisk bibel, som er ulovlig i Iran, sier han. – Hvis du har en slik, er det en forbrytelse.

Pastor Victor forklarte at han hadde vært pastor for både assyriske og persisktalende samfunn i over 40 år, og sa: «Som medlem av anerkjente minoritetsgrupper møtte vi betydelig begrensning, diskriminering, kontroll og konstant overvåking angående ... vår religiøse praksis.»

Truet med bortførte barn
To uker etter revolusjonen i 1979 begynte den ekstreme forfølgelsen av farsitalende pastorer. Konvertittpastorer og ledere ble angrepet, angrepet og i noen tilfeller myrdet.

«Da jeg startet min tjeneste, som enhver annen pastor [i Iran], var jeg forpliktet til å samarbeide med regjeringen, gi dem detaljert informasjon og rapporter om våre kirkelige aktiviteter, selv om jeg ikke overholdt dette. Med tiden tok ting en vending til det verre. Min situasjon eskalerte da jeg ble innkalt til flere og flere avhør, tett oppfølging og trusler mot familien min, spesielt mot barna mine.

«Under et av avhørene, fortalte avhøreren meg, med et smil om munnen at ‘barn [forsvinner] hver dag. Bilulykker skjer med de fleste menneskene’. Jeg minnet meg om de traumatiske opplevelsene som da offiserer fra MOIS [Ministry of Intelligence] hadde prøver å kidnappe tenåringsbarnet mitt.

Stengte kirken
– I 2009 stengte regjeringen kirken min, etterfulgt av nedleggelsen av andre assyriske pinsemenigheter. Senere, under en privat julesamling i 2014, ble jeg arrestert og holdt i isolat i 65 dager for en forbrytelse jeg ikke hadde begått.

«Mine anklager var 'å handle mot nasjonal sikkerhet', 'evangelisering' og 'fremme terrorisme'. Den gang var det ingen som trodde at regjeringen ville stenge alle våre kirker og arrestere pastorer og ledere. Ingen trodde de kunne slippe unna med å forfølge assyriske og armenske ledere [så] åpenbart. 

Og likevel er nesten alle evangelisk-persisktalende kirker blitt stengt. Og på grunn av dette har evangeliske assyriske kristne og pinsevenner, så vel som kristne konvertitter, i dag ingen plass å tilbe; du kan ikke forestille deg dette.

Tvunget tiol å flykte
Min kone og jeg ble til slutt tvunget til å flykte fra Iran, da vi sto overfor til sammen 15 års fengsel bare for å fortsette å tjene konvertere kristne, noe som burde være vår rett i henhold til den internasjonale pakten. I stedet ble vi arrestert og stemplet som «spioner» og «terrorister».

Han konkluderte: «Vi vil ha våre kirker tilbake, våre anklager skal droppes, og våre medlemmer skal ha rett til å samles og tilbe i våre egne kirkebygg.»

«Forverret situasjon for trosfriheten»
Den amerikanske kommisjonen for intnerasjonal trosfrihet (USCIRF) skriver i sin årsrapport at situasjonen for trosfriheten i Iran er sterkt forverret. Kommisjonen har på sin forside et bilde av den unge kurdiske kvinnen Mahsa Amini som døde i moralpolitiets varetekt etter at hun var arrestert for å ha brukt hijaben feil. Det utløste voldsomme demonstrasjoner som regimet har brukt massiv vold for å stagge.

I rapporten nevner USCIRF også en lengre liste på kristne som sitter i fengsel for sin tro.

SISTE: Ekteparet Sara Ahmadi (45) og Homayoun Zhaveh (64) får sin sak prøvet på nytt etter beslutning i Irans høyesterett. Hun soner en dom på åtte års fengsel for å ha ledet en huskirke, han soner to år for å ha hjulpet til. Han lider av Parkinson. De ble fengslet sist sommer. De skal møte i retten 9. mai.

AKTUELT

Prosjekt