Advarer mot ekstremismens fristelse også i kristne sirkler - Stefanusalliansen
Evans Nyesi i PROCMURA advarer mot ekstremisme både innen islam og kristne kretser. Foto: Privat

Evans Nyesi i PROCMURA advarer mot ekstremisme både innen islam og kristne kretser. Foto: Privat  


Islamsk ekstremisme og vold ligger som en svøpe over afrikanske land. Men det finnes ekstremisme også blant kristne sekter. 

– Vi må hindre at ekstremister misbruker mennesker i en religions navn, uansett religion, sier Evans Nyesi i PROCMURA, Stefanusalliansens partner som vil bygge broer på tvers av tro.

Pastoren som snudde 

La oss starte med historien om en kristen pastor som ville bryte med sønnen fordi sønnen hadde giftet seg med en muslimsk kvinne. Kristne og muslimske ledere i Kenya var samlet for å snakke om kjønnsbasert vold og tenåringsekteskap, i regi av PROCMURA. 

Da temaet trosfrihet ble brakt på bane, fortalte pastoren at han hadde alvorlige problemer på grunn av sønnens ekteskap. 

– Samtalen gjorde at han bestemte seg for å forsone seg med sønnen og svigerdatteren, sier Nyesi. 

Pastoren inviterte så det unge ekteparet hjem og fortsatte samtalen i begges familier. 

– Nå ser han at, på tross av religiøse skiller, er det viktig å forstå og ikke bare skyve mennesker unna. Toleranse er en nøkkelfaktor for å løse konflikter i familier og lokalsamfunn og mellom religioner, sier Nyesi. 
 
Forstå den andre 

Pastorens reaksjon skyldtes blant annet at hadde fått høre at han ikke hadde oppdratt sønnen sin til å verdsette sin kristne tro. 
– Pastoren så på seg selv som mislykket. I samtalen med kristne og muslimske ledere forstod pastoren at muslimer også er mennesker med problemer. Mye handler om hvordan vi kan redusere intoleransen og finne felles grunn for å arbeide sammen, sier Nyesi. 

Nyesi forteller at pastoren tenkte at sønnen, ved å gifte seg med en muslim, langt på vei ble en terrorist. Men så ble det klart for ham at terror og det muslimske samfunn ikke er det samme. 

«Modig dialog» 
Nyesi sier at PROCMURA med basis i trosfrihet har etablert «en modig dialog mellom kristne og muslimer». 

– Mennesker settes i stand til å snakke om ukomfortable tema uten å bli skremt. Vi prøver å finne en felles grunn. 

– Det unge paret har fortsatt reelle utfordringer, de har høyst ulike syn på Kristus og på døden på korset. Hvordan skal slike løses? 

– Ja. Ikke minst er det et spørsmål om hvilken religion barna skal velge. Vi prøver å sette paret i kontakt med ledere som lytter og er trent til å hjelpe, sier Nyesi og legger til:  

– For at vi skal gå i dialog med folk fra andre religioner, må vi ha mer dialog og harmoni mellom kristne på tvers av kirkesamfunn. Og vi må praktisere troen vår. Slik kan andre tenke at dette er en tro for dem. 

Evans Nyesi klandrer de etablerte kirkene som har sviktet i å gi god undervisning som kan forebygge at fattige kristne utnyttes av ekstreme predikanter. Bildet er fra en katolsk gudstjeneste. Foto: Shutterstick.

Sektleder siktet 
Også i isolerte kristne miljøer i Kenya finnes ekstremisme. Tragedien i en sekt i Shakahola, først avdekket våren 2023, er ett eksempel. Lik bar tydelige tegn på sult.  Pastor Paul Mackenzie ble siktet for terrorisme, uaktsomt drap, og tortur. I januar i år ble han også siktet for drap på 191 barn. 

Pastoren forledet folk til å slutte å spise for at «de raskt kunne møte Jesus i himmelen». 

– Han er et eksempel på en ukontrollert religiøs leder som indoktrinerte folk til å velge myter fremfor kunnskap og ledet fortvilte mennesker ut i ekstremisme, sier Nyesi og legger til: 

– Vi må avsløre religiøs irrasjonalitet når den oppstår, elles vil vi oppmuntre til irrasjonell lære, tro og offentlig politikk og fremme uvitenhet. 

 

Å holde religion og livssyn immun mot kritisk vurdering er uberettiget og farlig. 

Evans Nyesi, PROCMURA 

 

«Sjokkerende» 
Han klandrer etablerte kirker for ignoranse og mangelfull undervisning. Det har gitt spillerom for ytterliggående pastorer, også slike som gjort seg selv styrtrike. 

Kenyas kristne samfunn lager nå en ordning for å sikre at religiøse ledere har en teologisk lære som følger Bibelen og ikke fører folk vill. 

– Det er sjokkerende at ingen oppdaget at mennesker, også barn, var i ferd med å dø i Shakahola, før mange allerede var døde, sier Nyesi. 

Han sier at fattige som lever i håpløshet og mangler sunn rettledning, desperat ser etter utveier. 

– Så møter de en pastor som tar opp deres eksistensielle problemer – og som, dessverre, utnytter deres nød. Farlige pastorer blir guder i folks liv, sier Nyesi og legger til: 

– Vi må hindre at uansvarlige pastorer får bygge en kult rundt seg. Religiøse ledere må ha fellesskap og stå til ansvar overfor hverandre. Dessuten må mennesker få mer kunnskap om Bibelen og troen, slik at de ikke blir utnyttet, men får frihet og et verdig liv. 


PROCMURA 

• Kristen organisasjon. 
• Base i Nairobi, Kenya. 
• Vil bedre relasjoner mellom kristne og muslimer. 
• Jobber for trosfrihet for alle. 
• Prosjekter i 20 land i Afrika. 
• Stefanusalliansen støtter prosjekter i Kenya, Tanzania og Nigeria. 

Først publisert i Magasinet Stefanus, 2-2024

AKTUELT

Et kurs i trosfrihet for kirkeledere er gjennomført i Egypt.

Skryter av kurs i trosfrihet

 Digitale læringsressurser om trosfrihet, utviklet av et nordisk nettverk der Stefanusalliansen er med, får skryt i en fersk evalueringsrapport.

Prosjekt