Drepte 29 pilegrimer på tur til kloster - Stefanusalliansen
I denne bussen satt pilegrimene som ble drept på veien til et kloster i sørlige Egypt.

I denne bussen satt pilegrimene som ble drept på veien til et kloster i sørlige Egypt.  

Egypt   

Telegrambyrået Reuters meldte først om 23 drepte og 25 skadede. Tallet er senere oppjustert til minst 29 drepte og 25 skadede, ifølge Egypts helsedepartement. Dei drepne skulle feire Kristi Himmelfart.

De kristne var på vei til  klosteret St Samuel Bekjenneren, til feiring av Kristi Himmelfart, nær byen Minya 250 kilometer sør for Kairo, opplyser guvernør Essam al-Bedaiwy. De reiste i to busser. En pickup med folk fra klosteret var også med i følget. Mange kristne bor i Minya-provinsen.

Minya er like nord for el Quissia, bispedømmet til biskop Thomas, Stefanusalliansens partner i Egypt. Det har ikke vært mulig å få kontakt med ham så langt.

Oppfordrer til forbønn

Berit Hagen Agøy i Mellomkirkelig Råd fordømmer terroren og oppfordrer norske menigheter til å løfte de forfulgte frem i forbønn i gudstjenestene. 

– Det er opprørende og ufattelig trist at kristne, mange barn, på vei til et kloster blir brutalt myrdet. De egyptiske myndigheter må ta ansvar for å stille de skyldige til ansvar og sørge for å beskytte de kristne.

De koptiske kristne trenger vår forbønn og solidaritet, og jeg oppfordrer alle menigheter til å ta dem med i forbønnen under gudstjenesten. Vi kan ikke la være å engasjere oss når våre trossøsken lider på denne måten. Slik terror må fordømmes på de sterkeste, og vi må være solidariske og støtte både kristne og andre i Egypt som arbeider for likt menneskeverd og fred, sier generalsekretæren i Mellomkirkelig Råd i en uttalelse på Facebook.

Egypts kristne ber om forbønn, melder Middle East Concern.

KV fordømmer

– Ta imot våre dyptfølte kondolanser til de som har mistet sine kjære familiemedlemmer og venner, sier generalsekretær Olav Fykse Tveit i Kirkenes Verdensråd i en uttalelse. Kirkenes Verdensråd fordømmer angrepet. 

– Det er sjokkerende at dette angrepet rettes direkte mot mennesker som var på pilegrimsferd for fred, og at dette angrepet kommer som enda ett i rekken av vold og forfølgelse, sier Tveit.

Han legger til: – I møte med denne brutaliteten må alle mennesker av tro og god vilje, stå sammen i respekt og omsorg for hverandre, for å beskytte hverandre og for å forhindre slik vold.

Kirkenes Verdensråd appellerer til president Abdel al-Sisi og religiøse ledere og regjeringer i hele regionen om å handle raskt og tydelig for å beskytte fundamentale religiøse rettigheter for mennesker av all tro, for å trygge sikkerheten i møte med vold og garantere rettferdghet for alle.

Fykse Tveit oppfordrer ogå til forbønn for den koptiske minoriteten i Egypt.

Truet minoritet

De kristne utgjør 10 prosent av Egypts befolkning. Sist uke advarte en IS-leder muslimer mot å oppholde seg nær kristne forsamlinger, da organisasjonen planla flere angrep, meldte Reuters.

De 8-10 maskerte drapsmennene kom med tre firehjulsdrevne biler, de stoppet bussene og skjøt, melder Reuters. 50 ambulanser er eller har vært på stedet. Det er menn, kvinner og barn blant de drepte og skadede.

Angepet kom ved inngangen til muslimenes fastemåned ramadan, og i flere miljøer øker uroen for at de voldelige islamistene bruker ramaran til nye blodige angrep.

Storimamen av al-Azar, den største sunnimuslimske institusjonen - plassert i Kairo – sier angrepet ble gjort for å destabilisere landet.

– Jeg ber egypterne om å stå sammen mot denne brutale terrorismen, sier Ahmed al-Tayeb fra Tyskland, melder Reuters.

Sorg

Den koptiske kirke sier at den har «mottatt meldingen om nye martyrer med sorg og smerte».

Sikkerhetsstyrker har tatt opp jakten på drapsmennene og har satt opp en rekke veisperringer.

Mange av de drepte med skutt på kloss hold, melder The New York Times. Biskop Makharios sier drapsmennene kom seg ombord i bussene. Han skildrer en tragisk stemning på sykehusene i Minya der folk forsøker å identisere de døde og finne sine kjære blant de døde eller skadede.

Hånd i hånd

Lisa Winther i Stefanusalliansen fordømmer terroren og er meget bekymret for utviklingen med økende blodig vold mot den koptiske minoriteten i Egypt.

– President Sisi forsøker å slå til mot terroristene, men klarer ikke ha full kontroll. Og flere av hans maktpolitiske grep bekymrer samtidig de som forsvarer de grunnleggende menenskerettighetene i Egypt. Unntakstilstanden er kontraproduktiv, sier Lisa Winther.

Hun sier også at det er viktig med Norges bidrag til trosfrihet og løfter om styrket bistand til utsatte minoriteter.

– Det er viktig Norge bidrar til at kamp mot terror og kamp for menneskerettgheter går hånd og ikke blir motsetninger slik det flere steder i praksis skjer, sier Winther.

Hun oppfordrer norske menigheter om å engasjere seg i forbønn og gjerne gi konkrete bidrag til Egypt gjennom Stefanusalliansens partnere.

Serie angrep
– Dette er et nytt feigt angrep, med barn blant de drepte, sier KrFs Hans Olav Syversen.

Den koptisk-kristne minoriteten har vært offer for en serie dødelige angrep. I desember ble 29 drept i et selvmordsangrep mot en kirke i Kairo. I vinter ble åtte drept i målrettede angrep på kristne i Nord-Sinai. Flere hundre kristne familier flyktet fra byen el-Arish. IS proklamerte at de ville angripe flere kristne og «frigjøre Kairo».

Palmesøndag ble minst 45 drept i selvmordsangrep på to kirker i Tanta og Aleksandria.

Det var ingen som umiddelbart tok på seg skylden for fredagens angrep.

- Islamistene skal ikke få knekke oss. Vi er ikke redde, har biskop Thomas uttalt etter angrepene i vinter og i påsken.

Nylig ledet Eyvind Skeie, Bjørn A. Wegge og Reidar Hillesund en reise for over 20 kirkelige medarbeidere til Egypt, til møte med biskop Thomas og Stefanusalliansens andre partner i Egypt, Mama Maggie.

– Vi møtte kristne som ikke vil la seg styre av frykt og som ikke vil overta andres fiendebilde for forholdet mellom kristne og muslimer. De engasjerer seg i samfunnet for å forbedre levevilkår for både kristne og muslimer i et land preget av stor fattigdom, sier Eyvind Skeie til Stefanusalliansen om organisasjonens partnere - biskop Thomas og mama Maggie.

AKTUELT

Prosjekt

Egypt: Stefanusbarna

På «søppelfjellet» i Kairo bor det tusenvis av kristne familier som er overlatt til å leve i, og av, storbyens søppel. Inspirert av Jesu kjærlighet har Mama Maggie gjennom tre tiår bygget opp et arbeid som kalles Stefanusbarna. Stefanusalliansen støtter dette arbeidet.