– Milliarder til våpen kan ikke utrette det som evangeliet kan gjøre for Iran og for hele regionen.
Laleh (45) ble døpt i utlandet, fikk to års fengsel da hun kom hjem
– Norske asylmyndigheter må merke seg denne dommen fra Iran, sier Stefanusalliansen.
• SISTE 14.5.2024: Den fengslede Laleh Saati (45) strever med sin mentale helse i fengselet og trenger psykologisk helsehjelp, sier hennes mor.
En kristen konvertitt som ble døpt i en kirke i Malaysia, er dømt til to års fengsel i Iran for å «handle mot nasjonal sikkerhet ved å knytte seg til 'sionistiske' kristne organisasjoner». Laleh Saati (45) returnerte til Iran i 2017, etter å ha blitt frustrert over tiden det tok å behandle asylsøknaden hennes i Malaysia, og også for å bli gjenforent med sine eldre foreldre.
Ifølge det persiskspråklige nyhetsnettstedet Human Rights in Iran ble hun innkalt og avhørt av etterretningsagenter ved flere anledninger etter hjemkomsten.
Sendt i beryktet fengsel
13. februar 2024 ble hun arrestert i farens hjem i Ekbatan, en forstad til Teheran, og ført til avdeling 209 i det beryktede Evin-fengselet, som sorterer under etterretningsdepartementet.
Laleh ble angivelig avhørt i rundt tre uker. Fotografier og videoer av hennes kristne aktiviteter og dåp i Malaysia ble lagt frem som bevis på hennes «forbrytelse» - før hun ble overført til kvinneavdelingen i fengselet.
Den 16. mars ble hun fremstilt for en stadig mer beryktet dommer, Iman Afshari, ved avdeling 26 av revolusjonsdomstolen i Teheran. Dommeren skal ha spurt henne hvorfor hun hadde risikert å returnere til Iran og en mulig rettssak, «gitt at du har gjort slike ting [kristne aktiviteter] utenfor Iran».
Lalehs dom på to års fengsel inkluderer også to års reiseforbud etter løslatelse.
Advokaten ble informert om dommen og informerte i neste omgang familien som kunne videreformidle informasjonen til Laleh i fengselet. Det er foreløpig ikke kjent om det er satt noe kausjonsbeløp for Laleh, eller om hun har til hensikt å anke dommen.
Jeg håper immigrasjonsmyndighetene rundt om i verden vil tenke seg om to ganger før de blankt avviser asylsøknader til ekte kristne som kan risikere forfølgelse ved retur til hjemlandet.
Manjour Borji
Overrasket
Article18s Mansour Borji sier at «innvandringsmyndigheter rundt om i verden bør merke seg» kjennelsen. Han la til at han var «overrasket» over hvor raskt saken hennes gikk gjennom domstolene.
– Lalehs sak viser tydelig at asylsøkeres kristne aktiviteter i utlandet kan brukes mot dem i rettssaker hjemme i Iran, sier Borij som leder organisasjonens påvirkningsarbeid.
– Jeg håper immigrasjonsmyndighetene rundt om i verden vil merke seg dette, og tenke seg om to ganger før de blankt avviser asylsøknader til ekte kristne som kan risikere forfølgelse ved retur til hjemlandet.
Redaktør Johannes Morken i Stefanusalliansen er helt enig med Borji. Han ber norske utlendingsmyndigheter ta på alvor den trusselen kristne iranere utsettes for i Iran dersom de sendes tilbake, selv om de ikke er ledere.
De fleste vestlige land aksepterer at kristne blir forfulgt i Iran, og Storbritannia anerkjenner for eksempel i sitt at selv vanlige kristne risikerer forfølgelse, og ikke bare ledere.
EU-domstolen slo nylig fast at selv asylsøkere som har konvertert til kristendommen utenfor hjemlandet, kan oppfylle kravene til flyktningbeskyttelse dersom de kommer fra land der kristne er forfulgt.
Imidlertid har mange asylsøknader som dreier seg om en bekjennende religiøs konvertering blitt avvist – i de fleste tilfeller fordi dommeren ikke mente konverteringen var ekte.