Flyktninger hjelpes over Kinas korona-stengte grenser - Stefanusalliansen
En mor og hennes datter som ble reddet ut i en gruppe på 10 tidlig i desember, like før koronakrisen startet. De ble hjulpet ut med støtte fra Stefanusalliansen. Av sikkerhetsgrunner kan vi ikke avsløre deres identitet.

En mor og hennes datter som ble reddet ut i en gruppe på 10 tidlig i desember, like før koronakrisen startet. De ble hjulpet ut med støtte fra Stefanusalliansen. Av sikkerhetsgrunner kan vi ikke avsløre deres identitet.  

Nord-Korea   

– Vi har hjulpet ut 32 siden januar og 40 siden desember, fra like før koronakrisen brøt ut, sier Tim A. Peters i organisasjonen Helping Hands Korea (HHK), som Stefanusalliansen støtter. En gruppe kom ut på et tidspunkt da det kom informajson om helseproblemer i Hubei-provinsen, der storbyen Wuhan og episenteret for korona-viruset, var. Det ble ekstra sikkerhetskontroller. Så kom den store alarmen senere.


Hemmelig rute beskyttet av kristne i Kina
I 2019 ble 152 nord-koreanske flyktninger hjulpet gjennom en hemmelig rute gjennom Kina, 4 flere enn i 2018, 33 av dem med økonomisk hjelp fra Stefanusalliansens støttespillere. På bildet ser du en bestemor og hennese barnebarn som ble berget ut i desember 2019.

– Dette er Guds verk, sier Tim A. Peters til Stefanusalliansen.


Risikerer fageleire og tortur
Helt opp til korona-pandemien ble nord-koreanske flyktninger som ble tatt av politiet i Kina, tvangssendt tilbake til Nord-Korea, til en farlig fremtid i Nord-Korea: De risikerer å bli plassert i fangeleire med tortur og henrettelser, og de setter sine familiers liv i fare dersom de oppdages.

Men nå er Kinas grenser stengt på grunn av korona-epidemien. På tross av dette har undergrunns-nettverket som HHK bruker gjennom Kina, klart å få desperate mennesker på flukt fra regimet i Nord-Korea i sikkerhet.


20 nye desperate nødrop
Peters og Helping Hands Korea har fått ytterligere 20 nødrop om hjelp fra mennesker i Kina.

– De er desperate, sier Tim A. Peters.

 

De er desperate.

Tim A. Peters.


Barn og kvinner kom seg ut
Den engelske storavisen Financial Times forteller om 20 kvinner og barn som kom seg i sikkerhet med HHKs hjelp. De maktet å passere korona-stengte grenser både mellom Nord-Korea og Kina og mellom Kina og dets øvrige naboland.

HHK bruker det de kaller en «undergrunns jernbane», et hemmelig nettverk av kirker og kristne i Kina, som både skjuler og hjelper flyktningene fra sted til sted på hemmelige ruter.
 

Misjonær beskyttet dem
De 20 som avisen skriver om, hadde levd under beskyttelse fra en misjonær på landsbygda et sted i Kina. De kom til hemmelige steder i Sørøst-Kina delt i ulike grupper de siste dagene i februar. De ble satt i korona-karantene.

– Da misjonæren som beskyttet dem, måtte forlate Kina på grunn av helseproblemer, ble dette sikkerhetsnettet dratt unna dem, sier en person som var med på redningsaksjonen til Financial Times.


Kinesisk politi arresterer
For selv om grensa mellom Nord-Korea og Kina er stengt, betyr ikke det at kinesisk politi ikke ville arrestere og internere flyktninger de tidligere ville sendt tilbake til Nord-Korea.

– Derfor måtte det handles raskt, sier kilden.
 

  • VIL DU JEVNLIG MOTTA NYHETSBREV OM TROSFRIHET? Meld deg på her

Tim A. Peters viser hvordan flyktninger kommer seg ut av Kina. Foto: Johannes Morken

Fremskynder redningsaksjoner
Tim A. Peters og Helping Hands Korea sier stengte grenser og annen nedstenging som følge av korona-krisen, har tvunget dem til å fremskynde redningsaksjoner. En rekke sikkerhetskontroller i Kina har økt faren for at flyktningene kunne bli oppdaget på sine skjulesteder.

 

En rekke sikkerhetskontroller på grunn av korona-edpidemien i Kina har økt faren for at flyktningene kan bli oppdaget på sine skjulesteder.

 

Det finnes ikke noe sikre tall for hvor mange nord-koreanske flyktninger som befinner seg i Kina. Financial Times opererer ut fra sine kilder med mellom 50 000 og 200 000. Minst to tredeler av disse er kvinner, mange er tvangsgiftet, tvangsarbeidere eller blitt offer for sex-industrien.


Sterkere kontroll på grunn av korona
Antallet flyktninger som har kommet seg fra Nord-Korea gjennom Kina til Sør-Korea har gått ned fra nær 3000 i 2009 til vel 1000 i fjor. En viktig årsak er at Kim Jon-un i Nord-Korea og Xi Jinping i Kina de siste sju-åtte årene begge har trappet opp kontroller i hvert sitt diktatur.

.

Hjelp desperate mennesker på flukt

Du kan støtte arbeidet for å hjelpe nord-koreanere på farlig flukt gjennom Kina. Merk gaven: Nord-Korea

Gi en gave

AKTUELT

Prosjekt