Nord-Korea: Tvangsabortar og omsynslause kropps-undersøkingar av kvinner.
‘De bruker oss som leketøy’
Det trengs en ny global #metoo-kampanje, for kvinner som misbrukes seksuelt i krig og konflikt. Kvinner som har flyktet fra Nord-Korea, kan skrive under på det.
Fredsprisen har i år satt verdens søkelys på seksualisert vold mot kvinner i krig og konflikt, med vekt på Kongo og IS-terroren i Irak. I kjølvannet kan vi løfte fram overgrep mot kvinner i andre land og konflikter.
70 prosent av flyktningene fra Nord-Korea er kvinner. Mange av dem har opplevd brutale seksuelle overgrep, utført av Kim-regimets betrodde menn.
Nylig kom den anerkjente organisasjonen Human Rights Watch med en omfattende rapport om hvordan nord-koreanske tjenestemenn grovt utnytter kvinner seksuelt. I rapporten «You Cry at Night, but Don´t Know Why» har organisasjonen intervjuet 54 nordkoreanske kvinner som har flyktet under Kim Jong Uns redselsregime, og åtte tidligere nordkoreanske tjenestemenn som har hoppet av.
Regimets menn
Det er en sjokkartet fortelling om hvordan kvinner er leketøy for regimets betrodde menn. Kim har åpnet for småhandel for at det skal være litt lettere å skaffe mat i et land som på 90-tallet var rammet av hungersnød. Mange kvinner går derfor til markeder for å brødfø sine fattige familier. Men der er de lette offer for regimets maktkåte representanter. «De ser på oss som leketøy», sier en av kvinnene.
En av dem som har hjulpet svært mange nordkoreanere i sikkerhet, er Tim A. Peters. Han leder hjelpeorganisasjonen Helping Hands Korea som vi i Stefanusalliansen har støttet i mange år.
Han kan bekrefte sjokkrapporten fra Human Rights Watch. De fleste skrekkfortellingene Peters selv har hørt, er kvinners beretninger om overgrep de ble utsatt for på flukt gjennom Kina. Der kjøpes nordkoreanske kvinner av kinesiske menn som bruker kvinnene som slaver i hus og seng. Noen av kvinnene forteller Tim Peters og hans kolleger også om overgrep i Nord-Korea.
Fryktet voldtekt
En 42 år gammel familiefar som sammen med kone og barn ble hjulpet av Peters til Sør-Korea, forteller hvordan et ekteskap ikke skal starte. Mannen var gruvearbeider, med harde arbeidsvilkår og meget lav lønn. For å skaffe tre måltider mat – og ikke bare ett – til seg og barna som etter hvert kom, måtte kona fra første dag i ekteskapet ta arbeid på bøndenes marked i byen. Der ble hun utsatt for jevnlig seksuell trakassering av sikkerhetspolitiets menn. Hun levde i konstant fare for å bli voldtatt. Til slutt orket hun ikke mer. I desember flyktet de fra Nord-Korea. I mai i år kom familien endelig til Sør-Korea.
Den eneste muligheten for nordkoreanere som vil komme seg unna redselsregimet, er å flykte til Kina. Her lever flyktningene i fare for å bli arrestert. Kinas politi sender uten nåde arresterte flyktninger tilbake til Nord-Korea. Der blir fluktforsøk sett på som landssvik og straffet hardt. Mange kommer ikke levende fra det.
Hemmelig nettverk
Tim A. Peters har siden 1996 drevet et modig hjelpearbeid for å smugle flyktninger i trygghet. Det skjer gjennom «den underjordiske jernbanen»: – et hemmelig nettverk av ruter og trygge hus på lange, risikofylte ruter gjennom Kina, til et trygt tredjeland, og så til Sør-Korea. Selv sammenligner Tim Peters arbeidet med smugling av afrikanske slaver fra sørstatene til de frie nordstatene i USA og til Canada på 1800-tallet.
Peters har lenge forsøkt å få vestlige regjeringer til et sterkere engasjement for disse «glemte» flyktningene, og få slutt på Kinas tilbakesending.
Tause
Han er fortvilt over at verken Sør-Korea eller USA virkelig har tatt opp de omfattende bruddene på menneskerettigheter i Nord-Korea under møtene om atomnedrustning. Men han er glad for at FNs generalforsamling nå i desember i en ny resolusjon vil slå fast at Nord-Korea står for grove brudd på menneskerettighetene.
I år feirer vi 70-års jubileet for Verdenserklæringen for menneskerettigheter. De aller fleste i Nord-Korea har aldri hørt om menneskerettigheter, altfor mange er derimot drept eller skadet for livet etter grove brudd på dem.
Vi i vest følger også ofte mye mer spent med på storpolitiske spill enn på redslene folket i Nord-Korea utsettes for i dagligliv, fengsler og fangeleirer og på flukt.
Stefanusalliansen har laget film om Tim A. Peters og hans kollegaers arbeid for å redde desperate nord-koreanere. 13. desember kommer Tim Peters til Kristiansand. Filmen skal vises i Domkirkens menighetshus om kvelden. Vi håper møtet med Peters vil få mange til å få øynene opp for overgrepene nordkoreanere utsettes for og bidra til at de ikke lenger skal være de «glemte» flyktningene.
DETTE ER EN LETTERE OPPDATERT UTGAVE AV EN KRONIKK SOM FØRST BLE PUBLISERT I FÆDRELANDSVENNEN 4.12.2018
-
FILMEN OM TIM A. PETERS OG HJELPEN TIL NORD-KOREANSKE FLYKTNINGER VISES HER
OSLO: 12. desember klokken 19.00. SubScene
KRISTIANSAND: 13. desember klokken 19.00. Kirkens Internasjonale Fellesskap. Domkirkens menighetshus i Gydenløves gate.
SANDNES: 15. desember kl. 16.00. Bymenigheten Sandnes. Menighetshuset, Lundegeilen 18, Gandddal
Hjelp nordkoreanske flyktninger
Tim A. Peters og Helping Hands Korea bistår desperate mennesker fra Nord-Korea. Merk gaven: Flyktninger fra Nord-Korea.