– De bryr seg om både kristne og muslimer
– Vi møtte kristne som ikke vil la seg styre av angst, sier Eyvind Skeie etter tur til Egypt.
Sammen med Bjørn Wegge og Erling Hillesund ledet han en gruppe på 24 kirkelige medarbeidere på tur til Egypt i begynnelsen av mai, bare uker etter terroren mot to kirker palmesøndag.
Skeie påpeker at kristne i Egypt pekes ut som mål for terror, skyldes også to andre faktorer enn deres tro. For det første: Ytterliggående islamister ønsker å destabilisere Egypts grunnleggende samfunnsorden. De velger kristne som mål fordi kristne i utgangspunktet har lavere rettssikkerhet enn muslimer. For det andre er det, sier han, svært mange fattige i Egypt, både på kristen og muslimsk side. Det er store sosiale motsetninger som skaper frustrasjon som slår ut i aggresjon og tidvis lokal vold.
I oktober kommer Skeies bok om og med biskop Thomas. Der tar biskop Thomas blant annet opp at utdanning, kamp mot fattigdom og innsats for å forbedre levevilkårene for alle grupper, ikke bare for kristne, er en viktig strategi.
– Det er en langsiktig strategi. Han engasjerer seg i samfunnet ikke bare for kristnes situasjon i forhold til muslimer, sier Skeie.
Den koptiske ortodokse Thomas er en av to partnere for Stefanusalliansen i Egypt. Den andre er Mama Maggie, rikmannsdattera som har bygget opp et arbeid for barn i søppelbyen og slummen i Egypt.
Kommunisere
Da Bjørn Wegge ble generalsekretær i Norsk Misjon i Øst i 2002 hadde organisasjonen prosjekter i Egypt. Men han så at det var umulig å drive et arbeid basert på prosjekter som enten var for hemmelige til å fortelles om, eller for vanskelige å forklare og kommunisere hjemme. Han måtte finne prosjekter som kommuniserte – som formidlet kunnskap og skapte engasjement.
Gjennom Arne Fjeldstad ble han introdusert for Mama Maggie og biskop Thomas. Han og Eyvind Skeie dro til Egypt i 2005. Siden da har de to vært partnere for Stefanusalliansen som har vært organisasjonens navn siden 2012.
Les om prosjektene Stefanusalliansen har i Egypt
– Ikke alle koptere er forfulgt. Men den koptiske kirke er det. Disse to partnerne er i stand til å formidle et budskap om en kirke og enkeltmennesker under press. Det var fantastisk å ha med en gruppe kirkelige medarbeidere som fikk møte teologi, liturgi og levd liv. Det er viktig for oss protestanter å få annerledes impulser enn de vi får fra ikke minst amerikansk kirkeliv.
Deltakerne fikk noe de kan ta med tilbake til prekestolen eller det daglige livet i menighetene sine. Hele gruppen fikk se, høre og oppleve noe vi kunne lære av fra mennesker som driver et arbeid som ikke er et resultat av vestlig misjon, sier Wegge.
Ut i samfunnet
Mama Maggie har i søppelbyen og slummen i Kairo lenge først og fremst drevet arbeid for koptere. Nå har 68-åringen, sier Skeie, tatt spranget mer ut i det egyptiske samfunn og startet to skoler som han sammenligner med KG i Oslo.
– Hun har gitt skolene så mye kristent preg som hun får lov til, samtidig er skolene åpne for alle. Her kan kristne og muslimske foreldre møtes i felles interesse for sine barn, ikke bare ut fra religion. Dette er kloke strategiske tanker som kombinerer koptiske identitet med en tydelig plassering i det egyptiske samfunnet, sier Skeie.
Skeie påpeker at siden han og Wegge møtte Mama Maggie og biskop Thomas for 15 år siden, er begge partnerne blitt mye tydeligere på denne strategien. – De ser at det er viktig at de ikke overtar det fiendebildet som mange ønsker å skape mellom kristendom og islam, sier Skeie.
Fullere kirker
Denne strategien er det stikk motsatte av det terroristene ønsker. Stikk motsatt av terroristenes strategi er også de kristnes svar på påsketerroren med flere gudstjenester og fullere kirker enn før de blodige angrepene.
Kopternes pave Tawadros II støttet i 2014 den militære Sisis maktovertagelse etter islamistenes tydelige tilstramming under president Mohammed Morsi. Sisi svarte på påsketerroren i år med unntakstilstand og med en rekke grep for å forsterke statens makt – maktpolitiske grep som kritiseres av eksperter på og aktivister for menneskerettigheter og demokrati.
Kirkens dilemma
– Landet driver i en uheldig utvikling, konstaterer Skeie. Han legger ikke skjul på at de koptiske kirkeledere står oppe i et forsterket dilemma.
– Skal de snakke fritt mot denne uheldige utviklingen som setter demokrati og menneskerettigheter på vent, eller skal de satse på at statsmakten sikrer dem mest mulig sikkerhet? De kan jo frykte at dersom de protesterer, så rammes kristne. Samtidig utnyttes kopternes støtte til Sisi og hans løfter om beskyttelse av IS. Dette er en ond sirkel, sier Skeie og legger til:
– Vi må forstå denne vanskelige situasjonen. Det skjer også dialog i mange fora som ikke når overskriftene. Vi må stole på at den koptiske kirken sier fra det de kan offentlig og enda mer i andre fora og at de bygger allianser med mer moderate og demokratisk innstilte krefter. Fra Vestens side må vi ha respekt for deres vurderinger og ikke som naive demokrater forlange av dem ting som kan føre hele situasjonen ut av kontroll, sier Skeie.
Bærekraft
Thomas er biskop i et bispedømme sør i Egypt. Men mellom Kairo og Aleksandria har han bygget opp retreatsenteret Anafora og kursstedet Anastasia for ubemidlet kristen ungdom. Skeie gledet seg over at området også brukes som et reisemål for busslaster med familier som vil ha et trygt sted å dra på dagsturer til.
Mama Maggie driver på sin side et arbeid med 1700 ansatte som berører 100.000 mennesker daglig.
– Det vi med glede kunne se var at det er bærekraft i arbeidet. Det drives godt selv om grunnleggerne ikke er der hele tiden. De er mye på reise, men arbeidet går sin gang, sier Wegge.
Væpnede vakter
Reisen i Egypt skjedde med væpnede vakter grunnet den spente situasjonen. Det var med på å skape trygghet.
Skeie og Wegge kom nærmere den spente situasjonen enn de likte. De to bodde første natten på hotellet Holiday In som er del av et gigantisk kjøpesenter i Kairo. Utenfor hotellet ble tre politifolk skutt og drept mens Wegge og Skeie bodde der.
– Det var ikke et angrep på hotellet, med et angrep på vaktene. Det minnet oss om hvor spent situasjonen er, sier Skeie..