Bulldosere knuste kirke - Stefanusalliansen
Slik ser et bygg som i 19 år har vært brukt som kirke, ut etter at en diktator har sendt sine bulldosere.

Slik ser et bygg som i 19 år har vært brukt som kirke, ut etter at en diktator har sendt sine bulldosere.  

Belarus   

• I februar 2021 ble menigheten New Life stengt ute fra bygget de i 19 år hadde brukt som kirke.

I september 2022 fikk menigheten forbud mot å møtes til gudstjeneste på kirkens parkeringsplass.

Og den 20. juni altså kirken knust av kraftige bulldosere som har lagt mye av bygget i grus, melder nyhetstjenesten Forum 18 som støttes av Stefanusalliansen.

Nekter å svare
Bulldoserne ble hentet inn av et offentlig byggeselskap i hovedstaden Minsk – Capital Construction Management Company. Verken dette selskapet, Kontoret for religiøse og etniske anliggender eller Minsk bys eksekutivkomté vil forklare hvorfor New Lifes kirkebygg – som menigheten kjøpte i 2002 – ble smadret.

I en videotale utenfor den ødelagte bygningen 20. juni beskrev kirkens pastor Vyacheslav Goncharenko ødeleggelsen som «flagrant lovløshet».«Gud ser alt,» la han til, «og han ser i dag vår lidelse, vår sorg, vår smerte. Han ser på samme måte i dag hån mot onde mennesker. Han ser deres blasfemi.»

 

Pastor: Flagrant lovløshet

 

Pastor Vyacheslav Goncharenko, som her leder gudstjeneste på parkeringsplassen før de også ble kastet ut derfra i fjor, kaller ødeleggelsen av kirken for lovløshet.

Avslår søknader
Siden New Life kjøpte det tidligere fjøset i 2002, har regimet gjentatte ganger avslått menighetens søknader om tillatelse til å endre statusen til bygget til et gudshus.

Avslaget står i skarp motsetning til situasjonen i en nedlagt jernbanevogn 500 meter fra New Lifes bygning: uten regimehindringer er denne jernbanevognen fra januar 2001 blitt brukt av den regimestøttende hviterussiske ortodokse kirken (Moskva-patriarkatet). Dette samfunnet har nå fått bygget en kirke, også det uten noen regimehindringer.

Andrei Aryayev, sjefen for den religiøse avdelingen ved Kontoret for religiøse og etniske anliggender, nektet kontant å diskutere rivingen av New Life Church. «Jeg vil ikke gi noen kommentarer, spør Minsk City Executive Committee,» sa han til Forum 18 før han la telefonen fra seg.

Men heller ikke denne komiteen eller andre offentlige talsmenn vil kommentere ødeleggelsen av kirken når Forum 18 spør.

 

Kastet ut etter protest mot fusk og vold
New Life har lenge vært utsatt for statlig press. I februar 2021 tvangsutviste politi og namsmenn samfunnet fra kirken. Menigheten tror dette kan skyldes en video de la ut på nettet der de protesterte mot valgfusk og vold fra regimet.

I september 2022 forbød myndighetene kirken å møtes til gudstjeneste på parkeringsplassen utenfor kirken og bøtela to pastorer for å ha ledet friluftsmøter.

Siden den utestengelsen har menigheten måttet møtes online og låne bygningen til den protestantiske God's Grace-kirken i Minsk.

Nektes å leie nytt lokale
New Life har prøvd å leie en bygning for gudstjenester. Men menigheten er blitt nektet. De er til og med nektet å leie av organisasjoner anbefalt til kirken av tjenestemenn i Minsk bys eksekutivkomité, forteller pastor Goncharenko til Forum 18.

Pastor Goncharenko mener at det ikke er mulig å kjøpe en ny bygning. «Ingen vil selge oss et religiøst bygg, og trossamfunn har ikke lov til å ha regelmessige religiøse møter i en ikke-religiøs bygning,» sier han.

New Life vil nå sende et åpent brev til regjeringen, et brev som vil beskrive fakta.

– I alle våre møter med offentlige tjenestemenn blir det vi sier, vridd på, sier pastor Goncharenko til Forum 18.

– De prøver alltid å finne noen triks selv hva gjelder våre humanitære og sosiale prosjekter.

 

Den røde kirken i Minsk, St Simon og St Helena, er offentlig eid, men har alltid brukt av en katolsk menighet som nå er stengt ute. Foto: Shutterstock

Stengte katolsk kirke
Ødeleggelsen av New Life kommer etter at offentlige tjenestemenn har stengt den katolske kirken St Simon og St Helena, kjent lokalt som Den røde kirken på grunn av den karakteristiske fargen på teglsteinen. Myndighetene stengte kirken for gudstjenester og all annen aktivitet etter en liten og mistenkelig brann i september 2022.

«Jeg håper at de i det minste ikke vil tenke på å rive Den røde kirke på samme måte,» bemerket den ortodokse kristne menneskerettighetsforkjemperen Natallia Vasilevitsj i eksil på Telegram 21.

Den 2. juni offentliggjorde regimet utkastet til den foreslåtte nye religionsloven. Det er utarbeidet av Aleksandr Rumak, den øverste offisielle representanten for religiøse og etniske saker. Den foreslåtte loven skjerper  den restriktive religionsloven fra 2002, som menneskerettighetsforkjempere den gang fordømte offentlig.

Tjenestemenn ga bare 10 dagers høringsfrist, som Minsks Lawtrend Center for Legal Transformation kritiserte, gitt den «eksepsjonelle betydningen av lovutkastet for religiøst og sosialt liv». Forslaget til ny lov skal behandles av det ikke-fritt valgte parlamentet i september.

 

Den ortodokse presten og menneskerettsforkjemperen Aleksandr Shramko sier at målet med den nye loven er "på en eller annen måte å stenge lommer med ikke bare mulig motstand, men også ethvert ukontrollert liv». Shramko er forvist fra Belarus.

LES EN LENGRE UTGAVE AV ARTIKKELEN HOS FORUM 18 NEWSSERVICE

AKTUELT

Belarus Shutterstock  Store menneskemengder protesterte mot valfusk i august 2020.

I kamp mot diktaturet

– Ein diktator er det same overalt, sukkar to observatørar i Belarus på spørsmål om regimet til Aleksandr Lukasjenko.