Vis mot i Myanmar, Søreide - Stefanusalliansen
Demonstranter mot kuppet - i storbyen Yangon

Demonstranter mot kuppet - i storbyen Yangon  

Myanmar   

Generalenes brutale kupp i Myanmar har katastrofale følger: Demonstranter fengsles og tortureres. Flere hundre er drept. Bombetoktene over flere delstater med minoritetsfolk sender titusenvis på flukt. Sult truer. 

Den smaken på noe annet enn et militærstyre som de unge fikk for et tiår siden, har utløst massiv motstand mot juntaen. Generalenes bomber og snikskyttere har dessuten samlet landet. Eksil-regjeringen – eller skyggeregjeringen – som er opprettet som et alternativ til juntaen, har inkludert de etniske minoritetene. 

Her er til og med rohingyane med, den hovedsakelig muslimske minoriteten som generalene forsøkte å fordrive for fire år siden. Chin-folket er med – i Chin-staten er det store flertallet kristne. Ministeren for internasjonalt samarbeid, dr. Sasa, er selv kristen chin. Han brukte dager i forkledning for å komme seg ut av Myanmar etter kuppet. Sasa vet hva minoritetene har lidd under Myanmars generaler, fordi han selv er en av dem. Han er klar: Nå har minoritetene lidd nok. 

Skyggeregjeringen har også fått en minister for menneskerettigheter: Aung Myo Min er en kjent aktivist for trosfrihet og menneskerettigheter, som leder av Equality Myanmar. 

Myo Min stod i front under studentdemonstrasjonene i 1988. Da måtte han flykte til Thailand for å berge livet. I nabolandet bygget Myo Min opp et arbeid for å lære opp ledere for et fremtidig demokratisk Burma/Myamnar: Demokratihungrige burmesere lurte seg over grensa til Thailand, fikk opplæring og dro hjem for å være klar den dagen juntaen måtte slippe taket. 

Da Myanmar åpnet seg i 2012, kunne Myo Min flytte arbeidet inn i landet. Flere fikk opplæring, og Myo Min ble en sentral figur – han var en av to fra sivilsamfunnet som ble invitert til å møte Barack Obama under besøket i 2012. Da generalene grep makten igjen den 1. februar, gikk Myo Min umiddelbart i dekning. Han ville garantert blitt arrestert dersom juntaen fikk tak i ham. 

Vi ber Norge gi økonomisk støtte til skyggeregjeringen for Myanmar. Vi håper utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide sier seg villig til et offisielt møte med en representant for å diskutere hvordan Norge best kan engasjere seg i arbeidet for et Myanmar som blir frigjort fra juntaens grep. 

Den ferske skygge-ministeren Aung My Min har vært i Utenriksdepartementet før, den gang som Stefanusalliansens partner – som han har vært i snart 15 år. Å ta mot skyggeregjeringen i situasjonen som nå råder, vil være et håndslag for et demokratisk Myanmar – med frihet for minoriteter og respekt for menneskerettigheter. 

FØRST PUBLISERT I KLASSEKAMPEN, 9.6.2021

AKTUELT

Prosjekt