Bølge av islamistisk terror rammer kristne i Afrika - Stefanusalliansen
Boko Haram har satt fyr på en kristen landsby i Nigerias naboland Kamerun.

Boko Haram har satt fyr på en kristen landsby i Nigerias naboland Kamerun.  

Nigeria   

Nylig appellerte Stefanusalliansens støttespillere for Richard Solomon Tarfa, grunnleggeren av to barnehjem i Nigeria. Tarfa ble arrestert i desember på falske anklager om «konspirasjon og kidnapping av mindreårige». I virkeligheten er han mistenkt for å konvertere muslimske barn. Barnehjemmene ble stengt på stedet.

Hendelsen er bare en av mange som rammer kristne i Nigeria, spesielt i nordlige deler av landet. Situasjonen er dramatisk forverret etter hvert som terrorgruppen Boko Haram og en avlegger av IS får stadig større fotfeste. Bare i januar i år er 50 kristne blitt drept av disse gruppene.

Halshugging av kristne i Nigeria
Andre juledag publiserte IS i Nigeria en 56 sekunders lang video av halshuggingen av ti kristne menn. En ellevte mann, trolig muslim, ble skutt. Drapene var en «beskjed til kristne», sa stemmen i videoen. De skulle hevne drapet på IS-lederen Abu Bakr al-Baghdadi i Syria i oktober.

Kristne er under sterkt press, og i enkelte deler av landet står hele lokalsamfunn i fare for å bli utryddet. «Den pågående jihadistiske kampanjen for å utrydde kristne i Afrika sør for Sahara er enda mer brutal enn hva vi har vært vitne til i Midtøsten», observerer kommentator Nina Shea.

I en sterk analyse på religionunplugged.com skriver Shea at jihadistenes angrep på de unge kirkene sør for Sahara vil få store konsekvenser for den globale kirken som har lagt stor vekt på nettopp den store veksten i Afrika, som en kilde til håp.

Jihadistisk ideologi mot kristne
Terrorgruppen Boko Haram etablerte seg i nordlige Nigeria allerede på starten av 2000-tallet, men er blitt mer brutal med årene. For et par år siden slo Boko Haram seg sammen med IS i Midtøsten. Undergruppen Islamic State’s West Africa Province (ISWAP) består av rundt 3500-5000 soldater og opererer i Nigeria, Mali, Burkina Faso, Tsjad og Niger. Samtidig er jihadistiske grupper som al-Qaida i Afrika aktive i de samme områdene.

Felles for de jihadistiske gruppene er et ønske om islamsk selvstyre og en ekstrem voldsbruk mot «de vantro». Det er estimert at Boko Haram har drept titusenvis av mennesker i Nigeria og sendt millioner på flukt. Flertallet av delstatene nord i Nigeria har i dag sharia-lovgivning. I streben etter å opprette en islamsk stat, tar islamistene i bruk blind og brutal vold mot sivilbefolkningen. Uskyldige kristne, som pastor Lawan Andimi, blir rammet. I januar ble han halshugget av Boko Haram fordi han nektet å gi opp sin kristne tro. Han priste Gud helt til siste slutt.

Blant de som fordømte drapet, var generalsekretær Olav Fykse Tveit i Kirkenes Verdensråd – nylig ansatt som preses i Den norske kirke.

Håp og handling
I tillegg har ekstremistiske fulani-krigere fått farligere våpen og islamistiske forbindelser i sine brutale angrep mot kristne mål. De utnytter en langvarig konflikt om beiteareal mellom fastboende kristne bønder og det hovedsakelig muslimske gjeterfolket fulani.

Til tross for brutale angrep, klarer nigerianske kristne å holde troen i live, ifølge Stefanusalliansens samarbeidspartner i Nigeria, Institute of Church and Society (ICS) som er en del av Christian Council of Nigeria. Mange av deres medlemmer og kirkebygg er rammet av terroren.

Kirken vokser tross angrep
– Merkelig nok fortsetter den nigerianske kirken å vokse til tross for angrepene, sier Kolade Fadahunsi, direktør ved ICS. Han trekker frem den nå 16 år gamle Leah Sharibu som inspirasjon for nigerianske kristne. Leah Sharibu ble kidnappet av Boko Haram i februar 2018 sammen med 109 andre skolejenter. De andre jentene som var muslimer, ble frigitt etter en politisk byttehandel. Men Leah nektet å gi opp sin kristne tro, og holdes som slave.

 

Merkelig nok fortsetter den nigerianske kirken å vokse til tross for angrepene.

Kolade Fadahunsi

 

– Vi har appellert til myndighetene gjentatte ganger for å sikre at Leah Sharibu kommer seg trygt hjem. Slike oppfordringer har kommet fra hele landet, ikke bare for Leah, men også for andre ofre for religiøs forfølgelse, sier Kolade Fadahunsi som sammen med andre nigerianske kristne tror på ansvarliggjøring av myndighetene for å stoppe terrorgruppene.

Faste og bønn
For noen uker siden samlet tusenvis av kristne seg i gatene for en tverrkirkelig faste- og bønneaksjon. De ba om Guds inngripen, og sendte samtidig en beskjed til myndighetene om å sette en stopper for blodbadet. Kolade Fadahunsi fortsetter:

– Vi vil fortsette å kreve sosial rettferdighet og sikkerhet for alle, uavhengig av kirkelig tilhørighet, og vi fryder oss i håpet som Kristus representerer. Å miste håpet ville være å miste Kristus, selve kjernen i evangeliet. For å sitere 2. Kor 4,8-10: «Vi er alltid presset, men ikke knekket, vi er rådville, men ikke rådløse, forfulgt, men ikke forlatt, slått ned, men ikke slått i hjel. Vi bærer alltid Jesu død med oss i vår egen kropp, for at også Jesu liv skal bli synlig i den.»

FØRST PUBLISERT I MAGASINET STEFANUS 2-2020

AKTUELT