Kristne i Pakistan er redde for nye ekstremist-angrep. Men også andre minoritetar møter hat og vald.
Blasfemilov og Pakistans tragedie
Utenriksminister Anniken Huitfeldt må på nytt ta opp Pakistans blasfemilov og ekstremistenes bruk av den til angrep på minoriteter, skriver Johannes Morken og Ed Brown i Aftenposten.
FØRST PUBLISERT I AFTENPOSTEN 24.8.2023
Den 16. august skjedde nok en tragedie som følge av Pakistans grufulle blasfemilov: Etter at to unge menn var beskyldt for å ha revet noen sider ut av en koran, gikk en rasende folkemengde og mobb til angrep på flere kristne nabolag i Jaranwala nær Faisalabad.
Kristne innbyggere flyktet for livet da de forstod hva som var i ferd med å skje. Etter noen timer var mange hjem ødelagt og brent. 25 kirker var ødelagt.
De første politifolkene som kom, ble selv skutt etter og jaget. Da større styrker kom, var tragedien allerede et faktum. Vi er nedbrutt og opprørt over bildene og beretningene fra vår partner i Pakistan.
Over 100 fra mobben ble arrestert. Men det ble også de to kristne som var beskyldt for blasfemi.
Blasfemiloven brukes av ekstremisterfor å ramme religiøse minoriteter og som maktmiddel i personlige feider. Både minoriteter og medlemmer av majoritetsreligionen kan rammes av ekstremistenes hat og handlinger. Når noen fra en minoritet – kristne, hinduer, ahmadyaer eller sikher – beskyldes for blasfemi, skjer det dessverre at hele samfunn angripes.
En lignende tragedie som den i Jarawanla rammet det kristne nabolaget Josephs Colony i storbyen Lahore i august 2013. Området ble brent ned. De som ble arrestert for ugjerningen, ble etter kort tid sluppet fri.
Det er dødsstraff for blasfemi i Pakistan. Ingen er så langt henrettet. De dødsdømte slippes til slutt fri av en høyere rett. Men da har de sittet innesperret i årevis med ødelagte liv som resultat. Ekstremister tar for sin del gjerne dødsstraffen i egne hender og lynsjer og dreper mennesker de beskylder for blasfemi. Minst fire er drept så langt i år.
Pakistans regjering har fordømt ugjerningen i Jaranwala og lovet beskyttelse av minoriteter. Men slike løfter har tidligere dessverre vist seg tomme. Mange frykter at de ansvarlige for brutaliteten også denne gangen slipper straff, mens de to blasfemi-beskyldte blir sittende fengslet lenge.
Pakistan har dessverre avvist alle krav om å stramme inn eller oppheve sine blasfemilover. Tvert imot er loven nylig blitt forverret: Senest nå i august vedtok landets senat en utvidelse av blasfemiloven. Minstestraffen satt til ti år, og fornærmelser mot profeten Muhammeds koner er inkludert.
Vi ber utenriksminister Anniken Huitfeldt ta opp at de ansvarlige må stilles til ansvar for grove ugjerninger. Det må settes et tydelig eksempel etter Jaranwala.
Senest i januar tok Norge gjennom FNs menneskerettighetsråd opp både dødsstraff og vold rettet mot religiøse minoriteter i Pakistan. Det er bra. Tragedien i Jaranwala tilsier at Norge på nytt tar blasfemiloven og misbruket av loven opp direkte med Pakistans ledere.
Vi ber utenriksminister Anniken Huitfeldt ta opp at de ansvarlige må stilles til ansvar for grove ugjerninger. Det må settes et tydelig eksempel etter Jaranwala.
Vi venter også på Pakistans myndigheter konkret forteller hva de vil gjøre for å stoppe ekstremistenes vold mot kristne og andre minoriteter. For Pakistans egen skyld må det bli slutt på at ekstremister uten risiko for straff kan fremsette falske blasfemi-beskyldninger – og slik ødelegge mange menneskers liv og true eksistensen til hele minoritetssamfunn.
Vi i Norge trenger å fortsette debatten om hvilke grenser som kan settes for provokatørers brenning av Koranen. Men ett står fast: Vi skal ikke gi etter for press blant annet fra Pakistan for å gjeninnføre blasfemiloven. Pakistan trenger selv å bli minnet på at landets egen blasfemilov bidrar til å ødelegge landet.