3-åring drept med machete i Nigera, ni andre kristne døde - Stefanusalliansen
Terrrangrepene fortsetter mot kristne samfunn i deler av Midtbeltet av Nigeria. Her bilde fra et utbrent pastorhjem, fra 2018.

Terrrangrepene fortsetter mot kristne samfunn i deler av Midtbeltet av Nigeria. Her bilde fra et utbrent pastorhjem, fra 2018.  

Nigeria   


Treåring drept med macheter En tre år gammel jente og ni andre ble drept i et milits-angrep i delstaten Kaduna, melder trosfrihetsorganisasjonen CSW.

En tre år gammel jente døde av skader hun fikk da samfunnet hennes i den sørlige delen av Kaduna delstat ble angrepet av en væpnet milits fra fulaniene 3. juni.

Elizabeth Samaila døde på sykehus 4. juni etter angrepet på Tudun Agwalla-samfunnet. Hun fikk machetmekutt i hodet. De ni andre dødsofrene ble hugget i hjel med macheter, og ble begravet i en massegrav samme dag. Et ukjent antall ble også skadet, inkludert 8 år gamle Rita.

Angrepet på Tudun Agwalla, med ti døde som tragisk utfall, er det siste i en serie koordinerte væpnede overgrep mot kristne samfunn i sørlige deler av delstaten Kaduna. En fulani-milits står bak.

63 angrep, over 100 drept
I en pressemelding 22. mai skrev Awemi Dio Maisamari, nasjonal president i Adara Development Association, at mellom 1. januar og 22. mai i år har det skjedd 63 angrep og kidnappinger, der 107 mennesker er drept, rundt 49 sårede og minst 66 menn, kvinner og jenter er bortført for løsepenger. I tillegg er over 111 hus brent ned, 32 hele landsbyer er ødelagt og 20 000 personer er på flukt.

Angrepene fortsetter til tross for at samfunnet den 25. mars ble nedstengt på grunn av covid-19.

«Fordervelse»
CSWs administrerende direktør Mervyn Thomas sier: «Vi uttrykker vår dypeste medfølelse til familien til Elizabeth Samaila, og til alle de andre som er berørt av angrepet. Den smertefulle døden som denne treåringen har fått, viser det fulle omfanget av fordervelsen til dem som drepte henne. Det som er spesielt uakseptabelt, er at dette er det siste i en serie angrep som fortsetter med uforminsket styrke. Den sørlige Kaduna blir stadig omgjort til dødsmarker, enten på grunn av grov styringssvikt eller offisiell likegyldighet og straffefrihet. Det må nå utøves internasjonalt press på både statlige og føderale myndigheter for å sikre beskyttelse for disse sårbare samfunnene, og det må iverksettes effektive tiltak for å avvæpne alle væpnede ikke-statlige aktører, og bringe gjerningsmennene til disse grusomhetene for retten.»

Angrepene kommer etter en årtier lang konflikt mellom fastboende bønder og gjeterfolket fulani om kontroll over beite- og jordbruksområder. Konflikten er kjent en rekke steder i Afrika. I flere delstater i Nigeria har voldelige fulaniere grepet mer og mer til våpen. Det pågår også noen steder hevnangrep. Myndigheten har vært nærmest hjelpeløse.

«Ikke en konflikt»
Det Kaduna-baserte advokatfirmaet House of Justice gjennomførte 4. juni en Tweet-sesjon om massakrene i det sørlige Kaduna. Jusprofessor Chidi Odinkalu ved Open Society for Justice Initiative avviste at hendelsene i Kaduna-staten kan karakteriseres som «en konflikt»: «Hva slags 'konflikt' er det som hakker barn i hjel når de sover? Denne latskapen i språket må stoppe.»

Professoren fremhevet også «massiv og uansvarlig styring» og det faktum at guvernør Nasir el Rufai i delstaten Kaduna ikke har klart å håndtere krisen tilstrekkelig.

Hardere klager, dypere frustrasjon
Dr Leena Hoffman beskrev situasjonen i det sørlige Kaduna som «et mikrokosmos av Nigerias nåværende konfliktgeografi».  Hun la til at det er nødvendig med forebyggende tiltak i berørte lokalsamfunn, gitt den intense usikkerhetensvært mange føler på og lever med i Sør-Kaduna.

– Klagene er blitt flere og mistilliten dypere gjennom årene, skrev hun.

Hun forstod frustrasjon over myndighetene i Kaduna-staten og over de føderale myndighetene i Nigeria. Hun tok også til orde for å få slutt på straffefrihet, det at voldsmenn slipper unna.

– Å få slutt på straffefriheten vil redusere sjansene for at bekymrede samfunn tar saken i egne hender, mener Hoffman.

Leena Hoffmann er Associate Fellow ved Afrika-programmet ved Storbritannias internasjonale tenketank Chatham House.

AKTUELT