Fond fra store enkeltgaver er buffer mot kostnadsvekst. Gjenvalgte ledere.
– Sterkt å møte menn som gråt etter konserten ‘Gåten om korset’
Nå er Garness i gang med ny turné med 11 konserter.
Det var festkveld i Norkirken Grimstad da Garness igjen fikk mulighet til å fremføre «Gåten om korset». Den første konserten i en serie på 11 gikk av stabelen 22. mars.
Tekster om påskens budskap og om mennesker som blir forfulgt for sin tro i dag. Til sammen ble det en sterk opplevelse. «Vi er så utrolig takknemlige for at vi har fått mulighet til å være med på dette viktige prosjektet,» forteller duoen etter en strålende mottagelse fra publikum.
Påskekonserten «Gåten om korset» var nyskrevet i 2019 og ble fremført i 10 fullsatte kirker før påske det året. Etter to år med pandemi er «Gåten om korset» nå tilbake igjen. Det er klart for konserter på 11 steder fra Oslo og til Bergen, langs kysten, fra 22. mars til 3. april.
Tekstene er skrevet av prest og forfatter Jostein Ørum. Musikken er skrevet av duoen Garness som består av Ingelin Reigstad Norheim og Hildegunn Garnes Reigstad.
- Menn som gråt var ett av de sterke inntrykkene fra første gangen vi fremførte konserten, sier Garness.
Menneskers fortvilelse
Med ulike innfallsvinkler presenteres Bibelens påskefortelling, og det dras linjer til mennesker som lider for troen i dag.
– I tekstene blir vi tatt med inn i menneskers fortvilelse og sorg, blant annet gjennom Marias fortelling da hennes sønn ble drept på et kors. Tekstene våger å stille spørsmål i møte med sorg og død. Det er sterkt å synge slike tekster nå mens krigen i Ukraina raser. Hvorfor må det være så mye lidelse, hvorfor skjer dette? sier Hildegunn.
Ideen til prosjektet ble til i et samarbeid mellom Stefanusalliansen, som støtter diskriminerte og forfulgte kristne, og Jostein Ørum. Stefanusalliansen er medarrangør for konsertene.
– Det kan være vanskelig å gå inn i det at Jesu lidelseshistorie pågår fortsatt. Vi må holde fast på at Jesus bar sitt kors og døde en gang for alle. Men samtidig var Jesus tydelig overfor disiplene: De skulle møte forfølgelse. Her i landet merker vi ikke så mye til det. Vi vil helst at livet skal være kjekt. Men når krigen i Ukraina raser og også våre liv blir utrygge, ser vi at livet er skjørt. Det tvinger oss til å tenke over hva som er det gode liv, og at det finnes noe som kan være verdt å dø for, sier Hildegunn.
«Inspirert av dem som holder ut i forfølgelse»
Ingelin sier at det også er inspirerende å høre historiene til mennesker som lider for sin tro, holder fast på den under forfølgelse.
– Det gir oss mot til å være mer frimodige og betale en liten pris der andre betaler en høy pris.
Hun forteller at mange som de møtte etter konsertene i 2019, var sterkt berørt.
– Vi møtte også flere menn som gråt. Noen uttrykte at de syntes de var kommet nærmere himmelen. Ja, vi følte også at vi var med på noe sterkt, noe større enn oss selv, sier Ingelin.
«Aldri hørt dem bedre»
Tarjei Gilje i avisen Dagen skrev blant annet dette etter en av konsertene i 2019:
«Jeg har hørt Garness opptre en del ganger før, men tror aldri jeg har hørt dem bedre enn i Skjold kirke denne uken. Det var mer nerve, mer trøkk og mer dybde. I stedet for å gå rett til jubelen, dvelte mesteparten av konserten ved den smerten og usikkerheten som preger mesteparten av påskehøytiden. I relasjon til Stefanusalliansens arbeid for og blant forfulgte kristne, passet dette som hånd i hanske.»
Lokalt engasjement
Garness har med lokale kor på nesten alle konsertene. Noen av korene øvde også før konsertserien som ble avlyst før påske i 2020.
– Dette viser gledelig lokalt engasjement, sier Garness. Med seg har Garness musikerne Torjus Vierli og Thomas Gallatin.
Få påskekonserter
Før julehøytiden er det et stort tilbud av konserter i norske kirker.
– Før påske, som er kirkens viktigste høytid, er tilbudet mye mindre. Vi håper folk benytter anledningen til å få en flott kulturopplevelse og komme nærmere påskebudskapet gjennom denne konserten, sier Ingelin Reigstad Norheim og Hildegunn Garnes Reigstad i Garness.