Sonia og familien har flyttet til en annen by fordi de var truet hjemme.
Stefanusprisen til Asma Jahangir
Asma Jahangir, pakistansk advokat og menneskerettighetsaktivist, blir årets mottaker av Stefanusprisen.
Stefanusprisen 2014 tildeles Asma Jilani Jahangir
Stefanusprisen tildeles en person som har gjort seg særlig bemerket i kampen for trosfrihet og menneskerettigheter – og Jahangir mottar prisen fordi hun med livet som innsats har jobbet for rettighetene til religiøse minoriteter, kvinner og barn i Pakistan i flere tiår. Hun er blant annet en sterk kritiker av Pakistans diskriminerende blasfemilover, Hudood-straffene (pisking og steining for utroskap) og av tvangskonvertering.
– Med imponerende utholdenhet konfronterer advokaten og aktivisten Jahangir ansvarlige politikere. Vi har alle mye å lære av hennes mot og vilje til å skape nødvendig forandring, uttaler stortingspolitiker Hadia Tajik (Ap).
LAST NED FYLDIG PRESSESKRIV (PDF)
(Bakgrunn, begrunnelse – og hilsener fra Dørum, Tajik, Engesland, Landsverk, Egenæs og Gravaas)
Jahangir kommer til Oslo
«Religions- og trosfrihet er en hovednøkkel til å bygge en global, demokratisk kultur», sier Asma, som gleder seg til å komme til Oslo for å motta prisen i september.
Foruten å ha sin egen advokatpraksis, har Jahangir grunnlagt Human Rights Commission of Pakistan. Hun er høyesterettsadvokat og har vært leder av the Supreme Court Bar Association of Pakistan. Hun har også hatt vervet som FNs spesialrapportør om religions- og livssynsfrihet fra 2004 til 2010. Da kjempet hun blant annet mot et internasjonalt forbud mot fornærmelse av religion og religiøse følelser.
– Asma Jahangir er et av de modigste mennesker jeg vet om. Med fare for eget liv og til tross for trusler mot egen familie har hun konsekvent stått opp for rettighetene til de mest utsatte. Et stort antall mennesker lever i dag fordi Asma kjempet for deres sak, uttaler John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty Norge.
Trusler
Jahangir har gjentatte ganger blitt truet på livet og angrepet, særlig etter at hun i 1995 forsvarte en 14 år gammel kristen gutt som var anklaget for blasfemi. Hun er blitt tatt som gissel, har fått bilen sin smadret utenfor Høyesterett og har hatt innbrudd i hjemmet.
– Med stort personlig mot har Asma Jahangir gjennom flere tiår stått opp for trosfrihet, i et utfordrende og til dels fiendtlig miljø, uttaler Odd Einar Dørum, leder for Stefanuspriskomiteen.
Prisutdelingen skjer mens kampen mot Pakistans kontroversielle blasfemilovgivning fortsatt er høyaktuell. Kun basert på rykter om krenkende uttalelser mot islam, Koranen eller profeten Mohammed, blir mange arrestert og dømt. Deres familier og nabolag blir ofte angrepet. Menneskerettighetsgrupper har påpekt hvordan blasfemiloven ofte blir misbrukt til å avgjøre personlige feider og uenigheter, tilrane seg eiendom eller foreta hevnaksjoner – og hvordan den brukes til å forfølge religiøse minoriteter i landet. Det mest kjente offeret for blasfemilovgivningen er Asia Bibi, som har sittet i fengsel siden 2009.
Arrangementer i Oslo
Stefanusprisen skal overrekkes Asma Jahangir under et eget prisarrangement i Oslo den 2. september i år. Mens hun er i Norge, vil hun også delta på et åpent seminar, treffe det pakistanske miljøet i Oslo og ha møter med embetsverk, politikere og menneskerettighetsmiljøet.
Prisvinneren avgjøres av en komité nedsatt av Stefanusalliansen. For perioden 2014-2016 har komiteen følgende seks medlemmer:
Tre medlemmer uten formell tilknytning til organisasjonen: Odd Einar Dørum (komitéleder), Line Henriette Holten Hjemdal og Knut Vollebæk.
Én representant fra Stefanusalliansens styre: Gard Lindseth og to representanter fra staben (ikke stemmeberettiget).